Stændertorvets renovering

Stændertorvet midt i Roskilde byder ikke bare på tilbud om kaffe og marked et par gange om ugen. Efter renoveringen af torvet bliver dets tusindårige historie fortalt i aftegninger i en ny granitbelægning.

I hjertet af Roskilde bymidte klods op af Roskilde Domkirke ligger det nyrenoverede Stændertorvet. Det danner rammen om en lang række aktiviteter og events, som hvert år afholdes i byen, fx koncerter, optog, sportsbegivenheder, samt hver onsdag og lørdag formiddagsmarked. Omkring torvet ligger en række butikker, museer og fine kulturperler.

Stændertorvet har ændret udseende og udstrækning gennem tiderne. Gennem 2015 og 2016 har det fået en fin, ny belægning af bornholmsk granit. Resultatet af torvets ansigtsløftning viser de historiske spor gennem markeringer i belægningen. Under torvet findes Sankt Laurentii kirkeruin - aftegning af ruinen kan ses i belægningen foran kirketårnet.

Torvet var engang delvist bebygget

Tilbage i 1700-tallet var en stor del af torvet bebygget. Det begrænsede sig dengang til området ud for Sankt Laurenti tårnet og det gamle rådhus over til Algade. Denne indretning af torvet kan i dag ses aftegnet i belægningen som den del, hvor belægningsretningen følger husets facade og har blå striber.

Bygninger fjernes, torvet vokser

I 1800-tallet blev bygninger i området foran Palæet og i området, hvor der nu er serveringspavillon, fjernet og et nyt torv kom til. Det er markeret med en belægning af gamle brosten.

For godt hundrede år siden blev de sidste bygninger foran Palæhaven fjernet. Først blev der etableret en have i det område og siden blev arealet inddraget til parkering, hvilket også er tilfældet i dag.

Springvandet kommer til

Springvandet på Stændertorvet er en af de mange gaver, som O.H. Schmeltz, byens velhavende mæcen, i 1895 skænkede Roskilde, efter han også havde finansieret en stor del af det nye rådhus. I forbindelse med renoveringen af Stændertorvet fik også springvandet en nænsom og kærlig hånd, så det kan pryde pladsen mange år frem.

Springvandet er i sin tid tegnet af arkitekt V. J. Mørk-Hansen. Det er udformet i granit og bremersandsten. Vandet springer ud af kobberroserne foroven og ud af næbbet på fire ørne eller høge – både roser og høge kendes fra Roskildes Byvåben.

Det kan du i app'en